De ce e important sa le citim povesti copiilor?
Copiii devin cititori in bratele parintilor lor. E atat de simplu. E datoria noastra de parinti sa le deschidem apetitul pentru lectura si putem face asta atat citind povesti impreuna, cat si aratandu-le ca ne place sa citim la randul nostru. De ce am vrea sa facem asta cand avem probabil o gramada de treburi care asteapta sa fie rezolvate?
Pentru ca povestile citite impreuna au o multime de beneficii asupra dezvoltarii emotionale a copiilor, cresterii autonomiei lor si a abilitatii lor de comunicare:
- ne apropie – Cititul e o ocazie sa stam impreuna, unul langa altul. Tocmai de aceea, copiii carora li se citeste, vor asocia aceasta activitate cu apropierea si cu starea de bine pe care o simteau stand cuibariti langa parinti. La o simpla socoteala, daca le-am citi copiilor nostrii cate 20 de minute pe zi, timp de 7 zile, am obtine mai bine de 121 de ore de conectare cu ei doar din citit.
- le cresc capacitatea de concentrare si de invatare – Exista multe studii care arata ca acei copii care au fost expusi la lectura de la varste mici vor avea rezultate mai bune la scoala. Daca la inceput copiii nu au rabdare decat pentru povesti scurte, cu text putin si imagini multe, in timp, prin expunerea repetata la povesti, ei isi vor creste capacitatea de concentrare si vor retine mai multa informatie, abilitati care le vor fi de folos si la scoala.
- dezvolta vocabularul si imbunatatesc pronuntia – Cu cat mai multe povesti le citim, cu atat mai bine.
- ii invata notiuni de baza despre citit – Cu ajutorul povestilor copiii vor intelege ca citim de la stanga la dreapta, ca textul e separat de imagini sau ca lasam spatiu intre cuvinte.
- imbunatatesc abilitatea de a comunica – Copiii carora li se citeste se vor exprima cu usurinta mai mare. Cand asculta povesti copiii sunt atenti la felul in care citim (tonalitate, inflexiuni ale vocii, pauze), dar si la felul in care personajele interactioneaza.
- le dezvolta gandirea logica – Ascultand povesti copiii invata despre concepte abstracte, relatia cauza-efect, despre bine si rau. Totodata vor reusi sa recunoasca tipare si sa anticipeze rezultate.
- ii pregatesc pentru noi experiente – Exista povesti terapeutice pentru tot felul de subiecte sensibile de la anxietatea de separare, la mersul la doctor, inceperea gradinitei si scolii sau pierderea cuiva drag. Din experienta mea, la fel de mult ii ajuta pe copii sa le povestim despre experientele noastre cu situatii similare.
- le dezvolta abilitatile de ascultare si imaginatia – Cand le citim povesti copiii invata sa asculte tot mai atent, sa prelucreze informatiile pe care le aud, sa le inteleaga (si sa ne corecteze daca gresim) si sa isi imagineze personajele si actiunea.
- cresc increderea copiilor in sine – Citind diferite povesti copiii vor fi mai bine echipati pentru diverse situatii si asta le da incredere in fortele proprii. Si asta e valabil pentru citit in general, nu doar pentru povesti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu